Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών προλειαίνει η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της πρότασης που κατέθεσε αργά το βράδυ χθες στους Θεσμούς. Με την κρίση να έχει οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα στα όρια της επιβίωσης καθιστώντας την προγραμματισμένη ανακεφαλαιοποίηση επιτακτική ώστε να επιστρέψει η ρευστότητα και να αποκαστασταθεί η ομαλότητα στο σύστημα, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα θηραάματα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και αναζητούν ευθκαιρίες χαμηλού ρίσκου και μεγάλων αποδόσεων μέσα στην Ευρωζώνη.
Το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγει η ελληνική κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε στους Θεσμούς, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για προσθήκη σε παλαιότερο έγγραφο του 2013, λαμβάνοντας υπ' όψιν το νέο περιβάλλον και συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στόχος είναι η επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών καθώς και την επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης στο μεσοδιάστημα.
Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και τραπεζικών ομίλων για συμμετοχή σε ελληνικές τράπεζες θα είναι πρόκριμα εξελίξεων όχι μόνον στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για τη μελλοντική διαμόρφωση δημοσιονομικών μεγεθών και του δημοσίου χρέους. Αντλώντας κεφάλαια από νέους μετόχους, οι τράπεζες θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εναπομείνασες προνομιούχες μετοχές που βρίσκονται στα χέρια του Δημοσίου. Παράλληλα, εάν υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές, το ΤΧΣ θα μπορέσει να πουλήσει τα μερίδια συμμετοχής που έχει στις τράπεζες (από 35,4% στη Eurobank έως 66,4% στην Alpha). Το τιμημα θα επιστραφεί στον ESM, μειώνοντας αντίστοιχα το συνολικό δημόσιο χρέος.
Οι διοικήσεις των τριών συστημικών τραπεζών -εξαιρείται η Eurobank η οποία είναι ήδη σε ιδιωτικά χέρια-, θα επιχειρήσουν να διαθέσουν ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 51% περίοδο σε ιδιώτες, προκειμένου αφενός ναδιατηρήσουν τον απόλυτο μετοχικό έλεγχο και αφετέρου για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στοδιοικητικό καθεστώς.
Επισημαίνεται ότι στην Eurobank οι ιδιώτες μέτοχοι ελέγχουν το 64,59% ποσοστό κοντά στην καταστατική πλειοψηφία (67%). Στην Alpha Βank και την Τράπεζα Πειραιώς ελέγχουν περίπου 33%, άρα χρειάζεται τουλάχιστον να αποκτήσουν επιπλέον 17%.
Στη νέα πρόταση εμπεριέχεται και μια ολιστική στρατηγική για την επίλυση του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη βοήθεια ενός στρατηγικού συμβούλου. Οι ελληνικές προτάσεις για τον τραπεζικό τομέα εστιάζουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στη διασφάλιση της εξυπηρέτησης των δανείων με παραμετρικές αλλαγές στους νόμους «Κατσέλη» και «Δένδια», αλλά και στην λήψη όλων εκείνων των παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν ομαλά στο νέο περιβάλλον και στις συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Ακόμη, δεσμεύεται για αλλαγές στους υφιστάμενους νόμους για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, για τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, ώστε να εισάγεται μηχανισμός για τον διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από τους καλή τη πίστη οφειλέτες, αλλά και για αλλαγές που θα βελτιώσουν άμεσα το δικαστικό πλαίσιο για τις υποθέσεις εκδίκασης καθυστερούμενων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
Σε συνεννόηση με την ΕΚΤ η όποια νομοθετική παρέμβαση για τα NPLs
Όσον αφορά στα NPL's στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για πιο σύνθετο ζήτημα, καθώς η όποια νομοθετική παρέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Η εποπτεία των τραπεζών βρίσκεται στην ΕΚΤ και θα πρέπει να συμφωνήσει σε αλλαγές που ενδεχομένως έχουν επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.
Ανοιχτό είναι ακόμη το ενδεχόμενο σύστασης ενός ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, κατά βάση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος θα έχει τα χαρακτηριστικά εν μέρει ενός distress fund, αλλά παράλληλα θα έχει και εποπτικό ρόλο στη ρύθμιση των χρεών από τις τράπεζες, αλλά πιθανότατα και αρμοδιότητα εισπρακτική.
Η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρώντας να αποφύγει τη μεταβίβαση ή μη πακέτων κόκκινων δανείων σε ξένα funds -όπως προβλέπει το μοντέλο ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων-, δείχνει την προτίμησή του σε μια ενδιάμεση λύση. Αφενός μέσω του φορέα θα επιτευχθεί το ξεσκαρτάρισμα ενός μέρους από τις ύψους 77 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και αφετέρου το Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο, που είναι και η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα συνδυασμό των μοντέλων που έχουν εφαρμοσθεί από το 2009 στην Ιρλανδία για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και συγκεκριμένα της National Asset Management Agency που ιδρύθηκε το 2009 και της Insolvency Service of Ireland που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του μοντέλου που ακολούθησε η Ισπανία και οι ΗΠΑ, τα ξένα funds παίρνουν τη σκυτάλι της ενεργητικής διαχείρισης των NPL's των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου