«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, ανέφερε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε.
Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση μόνο περήφανη μπορεί να είναι για τη μάχη που έδωσε. «Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», συνέχισε.
«Η εντολή που πήραμε ήταν να διαμορφώσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις να σταματήσει ο ελληνικός λαό να ματώνει», είπε και πρόσθεσε ότι πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό «περίπατο στο δάσος», ότι θα είναι όλα εύκολα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.
«Εάν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα αυτή ήταν η δική μας αγωνία», είπε
Αναφορικά με το δημοψήφισμα είπε «δεν είχα άλλη επιλογή».
«Ηταν επιλογή υψηλού ρίσκου, ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα - και κατά τη γνώμη μου - αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.
Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο διάστημα.
Το κρίσιμο βράδυ της Τετάρτης πριν το δημοψήφισμα, είπε ο Πρωθυπουργός βγήκα στον ελληνικό λαό και είπα ότι κάνω δημοψήφισμα για να κερδίσω διαπραγματευτική δυναμική και όχι για να τον βγάλω από το ευρώ.
Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε την ημέρα του τελεσιγράφου, 25 Ιουνίου, σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες έχοντας μπροστά μας να αποφασίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδο, μια πολιτική καταδίκη, και ίσως αυτός ήταν ο στόχος. Θυμάστε το «the game is over».
Όπως είπε συγκάλεσε το κυβερνητικό συμβούλιο όπου ελήφθη η σχετική απόφαση και ενημέρωσα τη Μέρκελ και τον Ολάντ για την απόφασή μου και τους ζήτησα να πάμε ήρεμα και ψύχραιμα. «Με διαβεβαίωσαν τι θα κάνουν ό,τι μπορούν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ με προειδοποίησε όποιο και είναι το ερώτημα που θα τεθεί κρύβει πίσω του το ερώτημα ευρώ ή δραχμή.
Δεν τηρήθηκε, είπε και αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup στη μη αύξηση του ELA, τονίζοντας ότι «οδηγηθήκαμε σε capital control για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα».
«Ηταν εκδικητική απόφαση σε μια επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε λαϊκή ετυμηγορία ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης», είπε και χαρακτήρισε τεράστια νίκη το «οχι» του δημοψηφίσματος, που όπως είπε δεν θα την χαρίσουμε σε κανένα.
«Δεν μετανιώνω ούτε μια στιγμή για ότι έγινε τους τελευταίους μήνες», απάντησε ερωτηθείς σχετικά.
Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας
«Εχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls αλλά τα πράγματα είναι αναστρέψιμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το σχέδιο για Grexit παραμένει μέχρι και την απόφαση της απομείωσης του ελληνικού χρέους έως ότου αποφασίσει το ταμείο εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο νέο πρόγραμμα».
Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή, είπε.
«Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος», είπε.
Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Και αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες.
«Τις αποφάσεις της 12ης Ιουλίου θα εφαρμόσουμε», ξεκαθάρισε, απαντώντας σχετικά για τα εάν θα ληφθούν νέα προαπαιτούμενα μέτρα.
Απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το πρόγραμμα αυτό είναι το πιο επώδυνο μνημόνιο, ενώ δήλωσε με νόημα ότι «δεν έχουμε ονομαστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την αύξηση του ΦΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου