- Διευκρινίσεις και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
- Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει έγγραφο με την εισήγηση των Θεσμών στο Eurogroup
- Οι δανειστές ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και ενέργεια
- "Βάση για διαπραγμάτευση" θωρούν την ελληνική πρόταση που πήγε το "πράσινο φως" από τη Βουλή με... απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει έγγραφο με την εισήγηση των Θεσμών στο Eurogroup
- Οι δανειστές ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και ενέργεια
- "Βάση για διαπραγμάτευση" θωρούν την ελληνική πρόταση που πήγε το "πράσινο φως" από τη Βουλή με... απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ
H πιο μεγάλη ώρα έχει φτάσει. Όλα τα βλέμματα, όλο το ενδιαφέρον, στραμμένο στις Βρυξέλλες, εκεί όπου συνεδριάζει το EuroWorking Group για να στείλει την εισήγησή του επί των ελληνικών προτάσεων στο Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου ξεκινά στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να κρατήσει πολλές ώρες.
Οι Θεσμοί, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δηλαδή, χαρακτηρίζουν την ελληνική πρόταση "βάση για διαπραγμάτευση" αλλά σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine έχουν παρατηρήσεις, θέτουν όρους και ζητούν νέα μέτρα. Όπως τονίζει το δημοσίευμα όλα αυτά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Η FAZ αποκαλύπτει μέρος της εισήγησης που έχει σταλεί στο EWG και όπως σημειώνει οι δανειστές ζητούν διευκρινίσεις από την Ελλάδα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά, αγορά ενέργειας και υπηρεσιών.
Οι προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής, γράφει η FAZ. Αλλά φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό για να τελειώσει το ελληνικό θρίλερ και να δοθεί το "πράσινο φως" για να ενταχθεί η Ελλάδα σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ESM.
Φαίνεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως οι Θεσμοί δεν πείθονται από τα προαπαιτούμενα που έστειλε η Αθήνα. "Ένα νέο πρόγραμμα δε θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις. Θα πρέπει να παρέχει διαρθρωτικούς δείκτες, στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον" γράφει η εφημερίδα. Και σημειώνει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της, η θετική τους αξιολόγηση θα ισχύει μόνο "υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν".
Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσιάζει η FAZ, οι Θεσμοί τονίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα δεν επαρκούν για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων 1% για φέτος, 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια. Για να μπορέσει η Αθήνα να "πιάσει" αυτούς τους στόχους, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αναφέρει η εκτίμηση των Θεσμών.
Αν και θεωρούν ότι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεν υπάρχουν διαφορές, οι Θεσμού ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τον ΦΠΑ και ιδίως για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου που ισχύει σε κάποια νησιά, προκειμένου να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.
Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό, κρίνουν πως υπάρχουν κίνδυνοι μετά την απόφαση του ΣτΕ να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις. "Η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος", αναφέρουν οι Θεσμοί σύμφωνα με το δημοσίευμα.
"Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM", τονίζεται στην εισήγηση.
Και σημειώνεται πως "τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των Θεσμών θα πρέπει να γίνουν επειγόντως νόμος προκειμένου «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη», αλλά πριν περάσουν από τη Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από «στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς»".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου