Είμαστε σήμερα λίγοι απλοί πολίτες, αλλά ελπίζουμε αύριο να γίνουμε πολλοί. Κοινό στοιχείο που μας ενώνει, είναι η ανησυχία για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ισχύον σύστημα άσκησης της πολιτικής εξουσίας και η αίσθηση της ανάγκης ότι πρέπει να κάνουμε κάτι και εμείς και να μη περιοριζόμαστε μόνο στις διαπιστώσεις των προβλημάτων.
Δεν είμαστε, ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε, ένα ακόμη κόμμα που θα διεκδικήσει την εξουσία στα πλαίσια του....
ισχύοντος πολιτικού συστήματος, ούτε επιδιώκουμε την ανατροπή αυτού του συστήματος με τη βία. Επιδιώκουμε τη βελτίωση του και το μετασχηματισμό του σε ένα πολίτευμα όπου οι πολίτες δεν θα «έχουν» μόνο, αλλά θα ασκούν ένα ορθολογικό ποσοστό εξουσίας από την εξουσία που σήμερα ασκούν οι κάθε μορφής αντιπρόσωποι μας.
Σκοπός μας είναι να κάνουμε γνωστές τις ιδέες περί Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας σε όσους γίνεται περισσότερους πολίτες.
Τι πιστεύουμε
Οι κρατούσες απόψεις για την αιτία της κρίσης, ουσιαστικά περιορίζονται σε μία. Στην άποψη ότι η κρίση οφείλεται στις λανθασμένες επιλογές ηγετών που κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες. Αιτία δε των λανθασμένων επιλογών είναι « η χαμηλή μέση κατά κεφαλή, πνευματική και ηθική, καλλιέργεια των πολιτών ».
Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αιτία. Πιστεύουμε ότι η πραγματική αιτία της κρίσης βρίσκεται στα εγγενή χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος και ότι «η χαμηλή κατά κεφαλή καλλιέργεια», που πράγματι υπάρχει, οφείλεται και αυτή στην ίδια αιτία, στα εγγενή χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος.
Πιστεύουμε ότι υπέρβαση της κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με περισσότερη και γνησιότερη δημοκρατία· με τη διεύρυνση των σημερινών αντιπροσωπευτικών Δημοκρατιών προς τις αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, που θα στηριχθεί στη βούληση των πολιτών και στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ουσιαστικά, το πολίτευμα της Δημοκρατία λειτούργησε μόνο στα κράτη-πόλεις της αρχαίας Ελλάδας γιατί μόνο σε αυτά ήταν εφικτή, λόγω του μικρού μεγέθους τους, η συγκέντρωση όλων των πολιτών στην Πνύκα για αμφιενεργή ενημέρωση και λήψη αποφάσεων με δημοψηφίσματα. Όταν τα κράτη – πόλεις πέθαναν, πέθανε και το πολίτευμα της δημοκρατίας.
Σήμερα όμως, χάρη στην τεχνολογία, αυτή η δυνατότητα υπάρχει ανεξάρτητα αν το κράτος είναι μεγάλο ή μικρό. « Σήμερα όλος ο κόσμος έγινε ένα χωριό», στο οποίο οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν επιλέγοντας την – κατά τη γνώση τους - πιο έγκυρη « Ψηφιακή Πνύκα» του Ιντερνέτ και να συμμετέχουν στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων με ψηφιακά δημοψηφίσματα.
Με τέτοιες δυνατότητες, μπορεί να ξαναγεννηθεί, η κουλτούρα της Πόλης -Κράτους και να λειτουργήσει μία Δημοκρατία προσανατολισμένη στις αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αλλά και προσαρμοσμένη στα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα του 21ου αιώνα.
Ακόμη πιστεύουμε ότι αυτή η διεύρυνση δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά είναι και επείγουσα γιατί : αν θα επικρατήσουν γνήσια δημοκρατικοί θεσμοί, η νέα τεχνολογία θα αποτελέσει όχημα Αναγέννησης της Δημοκρατίας. Αν όμως επικρατήσουν ολιγαρχικοί ή ψευτοδημοκρατικοί θεσμοί, θα αποτελέσει το δήμιο της δημοκρατίας· θα αποτελέσει όχημα επικράτησης των πολιτευμάτων των «Μεγάλων Αδελφών».
Αν σε ενδιαφέρουν οι απόψεις απλών πολιτών για το θέμα αυτό, διάβασε την Διακήρυξη των φίλων της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας που ακολουθεί.
Ίσως συμφωνήσεις και συ ότι και ένα μόνο ψηφιακό δημοψήφισμα αν γινόταν το χρόνο, θα ήταν αρκετό να μας οδηγήσει σταδιακά και οριστικά στην έξοδο από την κρίση.
Οι Φίλοι της Ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου