Το 2009, η παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε το σκληρό της "πρόσωπο" και στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που επέλεξαν-εδώ και χρόνια- τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ ως επενδυτικούς προορισμούς. Επενδυτικά σχέδια έμειναν επί...χάρτου, ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις προσωπικού και κλείσιμο μονάδων.
Μιλώντας στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, Βασίλης Ντερτιλής, ο πρόεδρος του Ελληνοαλβανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Καρακώστας και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών στην ΠΓΔΜ, Αριστείδης Βλάχος, "σκιαγράφησαν" την εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στις τρεις αυτές χώρες:
Σερβία
Κανένα "ίχνος" ελληνικού κεφαλαίου δεν εισέρευσε, πέρυσι, με τη μορφή άμεσης ξένης επένδυσης- αξίας άνω του 1 εκ. ευρώ- στη Σερβία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων και Εξαγωγών, μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων, Βασίλης Ντερτιλής.
Ωστόσο, πρόσθεσε, και εν μέσω οικονομικής κρίσης, "κάποιοι Έλληνες επενδυτές προχώρησαν σε επέκταση των επενδύσεών τους (π.χ. ASCO Vidak, Grand Casino d.o.o)".
Όπως είπε, οι εταιρίες ελληνικών συμφερόντων αντιμετώπισαν, εν γένει, επιτυχώς την οικονομική κρίση. Οι κινήσεις που επέλεξαν για να προσαρμοστούν στις νέες οικονομικές συνθήκες είναι συνάρτηση του μεγέθους τους και της σύνδεσής τους ή όχι με ισχυρές μητρικές εταιρίες στην Ελλάδα.
"Σίγουρα, υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου κάποιες απ' αυτές προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού αλλά, δεν φαίνεται αυτό να έχει επηρεάσει την εικόνα της χώρας μας στην εγχώρια αγορά", πρόσθεσε.
Οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις διαμορφώνονται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, το δε σύνολο (άμεσων και έμμεσων) υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα κατατάσσεται διαχρονικά μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Σερβία.
Στη σερβική αγορά δραστηριοποιούνται 200 αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις και 250 μεικτές, που απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζομένους, σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, των τηλεπικοινωνιών, της πετρελαιοβιομηχανίας, της τσιμεντοβιομηχανίας και του τουρισμού.
Η Σερβία είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομής σε πολλούς χώρους (επικοινωνία, μεταφορά, παιδεία, υπηρεσίες, κλπ.). Η κεντρική της θέση, στη διάβαση από τα νότια Βαλκάνια προς την κεντρική Ευρώπη, ενισχυμένη από την περαιτέρω ανάπτυξη του Άξονα 10, την κάνει έναν ελκυστικό προορισμό για πολλές επιχειρήσεις, υπογράμμισε.
Ο κ. Ντερτιλής υπογράμμισε πως, "ο ρόλος της (Σερβίας) μεταξύ των γειτονικών χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας καθώς και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με την πρώην Σοβιετική Ένωση, ειδικά με τη Ρωσία, μπορούν να γίνουν μια καλή βάση για τις εταιρίες, οι οποίες σκοπεύουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις με αυτήν τη χώρα".
Νέες επενδυτικές ευκαιρίες για τους Έλληνες επενδυτές διαφαίνονται στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας (ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, αξιοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς πετρελαιοειδών από το 2011), των τηλεπικοινωνιών και του τουρισμού (ιδίως έπειτα από την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στους Σέρβους πολίτες).
Αλβανία
Δύσκολη χρονιά ήταν το 2009 για την Αλβανία, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχεται ο κλάδος της ένδυσης: ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής ενδυμάτων με τη μέθοδο του φασόν έκλεισαν, στην Κορυτσά, και 300 εργαζόμενες βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, όπως είχε επισημανθεί και σε έκθεση του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Πέραν του τομέα της ένδυσης, οι τομείς του λιανεμπορίου, της υπόδησης και των τροφίμων δέχθηκαν τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, όχι στον ίδιο βαθμό όπως των κατασκευών, είπε ο πρόεδρος του Ελληνοαλβανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Καρακώστας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον τραπεζικό τομέα δεν υπήρξαν απολύσεις προσωπικού, ούτε κλείσιμο καταστήματος, απλά περιορίστηκε το πρόγραμμα δράσης και επέκτασης.
"Οι τράπεζες ήταν και είναι δυνατές. Δεν είχαν και δεν έχουν πρόβλημα, ούτε ακόμη και οι μικρές τράπεζες. Η κεντρική τράπεζα ασκεί μια ώριμη και σώφρονα πολιτική. Οι τράπεζες, πέραν αυτών, είναι ξένες, με ομίλους που τους στηρίζουν αν χρειαστεί", ανέφερε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, θετική είναι η εικόνα στις ελληνικές επενδύσεις που κατευθύνθηκαν στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της τσιμεντοβιομηχανίας, πέραν των τραπεζικών υπηρεσιών.
Η Ελλάδα κατέχει-σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- περίπου το 27% επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων και την πρώτη θέση σε επενδεδυμένο κεφάλαιο, το οποίο διαμορφώνεται στο ποσό των 545 εκ. ευρώ.
Οι περίπου 270 ελληνικές και ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των εμπορικών τραπεζών, της εργοληψίας και των κατασκευών, της εμπορίας καπνού, της εμπορίας και διακίνησης πετρελαίου, των πετρελαιοειδών, της κλωστοϋφαντουργίας, των τροφίμων και των ειδών ένδυσης - υπόδησης.
Εξάλλου, η εθνική στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας, INSTAT, ανακοίνωσε πως οι τομείς που έχουν πληγεί από την κρίση, είναι εκείνοι των κατασκευών και της βιομηχανίας, ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται με θετικό ρυθμό οι τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.
Η στενότητα ρευστότητας, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, είχε ως συνέπεια να παρατηρούνται καθυστερήσεις πληρωμών σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, καθώς και καθυστερήσεις στην εξόφληση δεδουλευμένων σε δημόσια έργα.
ΠΓΔΜ
Στην ΠΓΔΜ, όπου το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο από το 1998 μέχρι σήμερα "αγγίζει" το 1 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων προσφέρουν άμεση ή έμμεση εργασία σε 20.000 άτομα, το 2009 ήταν δύσκολο, καθώς σημειώθηκαν περιπτώσεις μείωσης του προσωπικού.
Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη λίστα των ξένων επενδυτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών, Αριστείδης Βλάχος, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως, "δεν γίνονται πια ξένες επενδύσεις στη χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματικότητα καθίσταται πολύ δύσκολη για τη χώρα".
Οι ελληνικές επενδύσεις αφορούν κυρίως τους ακόλουθους τομείς: τρόφιμα - αναψυκτικά (είδη αρτοποιίας, παγωτά, μπίρα, μη οινοπνευματώδη ποτά), ενέργεια - πετρέλαιο, βιομηχανία τσιμέντου, ορυχεία, μάρμαρα, τράπεζες, καπνοβιομηχανία, έτοιμο ένδυμα και αξεσουάρ (παραγωγή φασόν) και σύσταση εμπορικών εταιριών και αντιπροσωπειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου