Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν στην Αθήνα μία τελευταία ευκαιρία, με την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Αυτό όμως εμπεριέχει ρίσκο, εκτιμά ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες Μπερντ Ρίγκερτ. Η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε μια μικρή μόνον ανάσα στην Ελλάδα. Ο πορεία της οικονομίας μετά την νίκη του Σύριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι. Το χρέος αυξάνεται συνεχώς και δεν είναι πλέον βιώσιμο σύμφωνα με τους «θεσμούς». Οι Ευρωπαίοι δε θα παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους διότι, την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα, θα μπορούσαν να τη ζητήσουν σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση και οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί.
Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει ολοκληρωθεί και θα μας απασχολήσει το αργότερο τον Οκτώβριο. Ο ρόλος του ΔΝΤ Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δεν θεωρείται ακόμα βέβαιη . Το Ταμείο δεν δίνει σημασία στη ρητορική περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σημασία έχουν αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε ύφεση και η επαναφορά της στην ανάπτυξη αποτελεί «ηράκλειο άθλο». Και είναι αμφίβολο αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να αναλάβει τον ρόλο του Ηρακλή. Τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος του είναι πολλά και από τις πολύ πιθανές εκλογές ενδέχεται να προκύψει μία διαφορετική κυβερνητική σύνθεση. Για μια ακόμα φορά θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Θέλει πραγματικά ο Τσίπρας; Γεγονός πάντως είναι ότι η Ελλάδα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, που δηλητηριάζει το επενδυτικό κλίμα .
Ποιος θα έχτιζε ένα εργοστάσιο ή θα έπαιρνε ένα δάνειο, όσο η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού; Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δείχνουν να εμπιστεύονται πλέον λίγο περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση, λόγω του ευγενικού χαρακτήρα του έλληνα ομολόγου τους Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ένας άνθρωπος από μόνο του όμως δεν αρκεί για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, την αναδιάρθρωση του κράτους και την εκπόνηση ενός πραγματικού καινούργιου αναπτυξιακού μοντέλου. Μπορεί να το κάνει αυτό το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ή μάλλον, καλύτερα, θέλει; Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί τότε ένα Grexit μοιάζει αναπότρεπτο. Πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν αν η συνταγή που εφαρμόστηκε στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δώσει τελικά επιθυμητά αποτελέσματα στο τρίτο. Υπάρχει κίνδυνος οι πιστώσεις να χαθούν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και η Ελλάδα να μην ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου