Η Ρωσία στηρίζει την έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Η Ομάδα Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων (ΟΚΕ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εκπροσωπεί 20 χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, για πρώτη φορά κατάφερε να συμφωνήσει σχετικά με την ανάγκη θέσπισης κανόνων συμπεριφοράς των κρατών στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, έθεσε τα θεμέλια για ένα παγκόσμιο σύμφωνο μη επίθεσης με ηλεκτρονικά μέσα. Η RBTH παρουσιάζει τα κύρια σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Kommersant» το μέλος της ΟΚΕ, ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας για θέματα διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών (ασφάλειας στον κυβερνοχώρο), Αντρέι Κρουτσκίχ.
ΕΡ: Γιατί η Μόσχα αποδίδει μεγάλη σημασία στην έκθεση της ΟΚΕ;
ΑΠ: Στη Ρωσία, βλέπουμε αυτή την έκθεση σαν την αρχή μιας συγκεκριμένης διαδικασίας εφαρμογής του διεθνούς Δικαίου στον κυβερνοχώρο. Μόνο όταν ωριμάσει η διεθνής κοινότητα, οι κανόνες μπορεί να γίνουν νομικά δεσμευτικοί. Μέχρι τότε, έχουν μόνο το καθεστώς των ηθικών υποχρεώσεων.
ΕΡ: Πότε θα εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες;
ΑΠ: Εφόσον οι κανόνες και οι όροι που έχουν καταγραφεί στην έκθεση αποτελούν αποτέλεσμα συναινετικών διεργασιών στο πλαίσιο του μηχανισμού του ΟΗΕ, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήδη φέρουν και το χαρακτήρα των «συστάσεων».
ΕΡ: Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αυτή τη διαδικασία;
ΑΠ: Στην ιδανικότερη περίπτωση, η Ρωσία θα προτιμούσε μια νομικά δεσμευτική διεθνή σύμβαση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας των πληροφοριών ζωτικής σημασίας στον κυβερνοχώρο.
ΕΡ: Ποια είναι η θέση της Ρωσίας σχετικά με τους κυβερνοπολέμους;
ΑΠ: Το σημαντικότερο στις περιπτώσεις κινδύνου συγκρούσεων που απορρέουν από τη χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών στον κυβερνοχώρο, είναι να μην νομιμοποιούνται και να ρυθμίζονται οι συγκρούσεις στο χώρο των πληροφοριών, καθώς και να αποτρέπεται η χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για στρατιωτικο-πολιτικούς σκοπούς.
ΕΡ: Γιατί η Ρωσία είναι αντίθετη στην εφαρμογή για τον κυβερνοχώρο του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το οποίο δεν εμποδίζεται το φυσικό δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα κράτος δέχεται ένοπλη επίθεση;
ΑΠ: Δεδομένου ότι το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έχει εφαρμογή στον τομέα των ΤΠΕ, τότε δίνουμε στις ισχυρές χώρες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε επίθεση από χάκερ ως πρόσχημα για τη διενέργεια αντιποίνων με χρήση στρατιωτικών μέσων, δηλαδή, με πόλεμο. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να συμφωνήσει σχετικά με τους βασικούς όρους και έννοιες στον τομέα χρήσης των ΤΠΕ. Αυτό, συμπεριλαμβάνει έννοιες όπως είναι η «ένοπλη επίθεση».
ΕΡ: Πως θα αντιμετωπίζονται οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, για τις οποίες όλο και συχνότερα γίνονται αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ;
ΑΠ: Οι μονομερείς δηλώσεις ότι το ένα ή το άλλο κράτος μπορεί να προβεί σε παράνομες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, δεν αρκούν ώστε να αποδοθεί η συγκεκριμένη «επιθετική» δραστηριότητα στο συγκεκριμένο κράτος. Οι κατηγορίες έναντι κρατών περί οργάνωσης και διεξαγωγής επιθέσεων στον κυβερνοχώρο πρέπει να συνοδεύονται με αποδείξεις.
Προστασία από τις «γκρίζες» τακτικές κυβερνοπολέμου
ΕΡ: Τι θα συμβεί αν ο κυβερνοχώρος, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να βλάψει κάποιο κράτος;
ΑΠ: Οι ΤΠΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει, ότι δράσεις απενεργοποίησης μέσω ιών στο λογισμικό υποδομών υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι το ηλεκτρονικό «σκουλήκι» Stuxnet που φέρεται να προκάλεσε προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα είναι παράνομες. Ή, τουλάχιστον, θα λειτουργούν εκτός του πλαισίου του ηθικού νόμου.
ΕΡ: Τι θα γίνεται με τους χάκερ;
ΑΠ: Τα κράτη είναι υπεύθυνα για όλα όσα συμβαίνουν στον κυβερνοχώρο τους και για όποια ηλεκτρονική δραστηριότητα προέρχεται από το έδαφός τους. Τα κράτη, λοιπόν, δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες των χάκερ.
ΕΡ: Σε ποια σημεία ακόμα θεωρείται ότι είναι σημαντική η έκθεση;
ΑΠ: Για πρώτη φορά κηρύχθηκε παράνομη και επιβλαβής δραστηριότητα η εισαγωγή των bookmarks στα προϊόντα πληροφορικής.
Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου