H Μέση Ανατολή είναι πιθανότατα η λιγότερο βιώσιμη, λόγω της έλλειψης του νερού, καθώς έχει τεράστια πίεση στα υπόγεια ύδατα.
Επίσης, τη λειψυδρία επηρεάζει το γεγονός ότι φέτος σημειώθηκαν παγκόσμια ρεκόρ ανά τον κόσμο σε καύσωνα πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες των «κόκκινων» περιοχών θα αναγκαστούν να συσσωρευτούν στιςπόλεις και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται η τοπική οικονομία των περιοχών αυτών.
Αξίζει να σημειωθέι πως πιστήμονες του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI), εκτιμούν πως η έλλειψη νερού θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσε συγκρούσεις και θα αυξηθεί η βία και οι εντάσεις στη Συρία.
«Η ξηρασία και λειψυδρία στη Συρία ενδέχεται να συνέβαλαν στην αναταραχή που τροφοδότησε το 2011 τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Η εξάντληση των υδάτινων πόρων και η χρόνια κακοδιαχείριση ανάγκασε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφους, να χάσουν τα προς το ζην και να εγκαταλείψουν τη γη τους, κινούμενοι σε αστικές περιοχές, μεγεθύνοντας τη γενική αποσταθεροποίηση της Συρίας», αναφέρει νέα έκθεση του WRI.
Το ινστιτούτο καταγράφει ότι, από τις 33 χώρες που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα με το νερό ως το 2040, 14 θα είναι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ορισμένες από αυτές που θα έχουν σημαντικό πρόβλημα είναι στη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό το Μπαχρέιν. Η τελευταία σε αυτή τη λίστα είναι η Τυνησία. Εξίσου θέμα λειψαδρίας θα αντιμετωπίσει το Σαν Μαρίνο και η επιχειρηματική Σιγκαπούρη ακολουθούν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, την Παλαιστίνη, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ούτε όομως η Ελλάδα μαζί με τη Τουρκία, το ΠΓΔΜ, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν, έχουν ξεφύγει από αυτό τον κίνδυνο.
Δείτε το παρακάτω βίντεο που περιγράφει την κρίση του νερού ανά τον κόσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου