Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου, θα λάβει παράταση 15 ημερών η διαβούλευση σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ με σκοπό «να γίνει όσο πιο λειτουργικό και σύγχρονο». Στη συνέχεια υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νόμου στο άναρχο μιντιακό καθεστώς, όπου σύμφωνα με το σύνταγμα τα κανάλια είναι υποχρεωμένα να συμβάλουν στη ανάπτυξη του κράτους, μέσω της καταβολής φόρων, όπως ο κάθε πολίτης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης όταν ο κ Κρέτσος ερωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν τα κανάλια έως σήμερα δεν πλήρωναν τίποτα, απάντησε λέγοντας πως αναμένουν το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να εξετάσουν πόσα από τα δάνεια των καναλιών είναι βιώσιμα, προσθέτοντας πως παρόλο πολλά από τα κανάλια είχαν μη διαχειρίσιμους όγκους χρεών εξακολουθούσαν να έχουν τη δυνατότητα δανειοδότησης ενώ παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που δεν χαίρουν τραπεζικής διευκόλυνσης.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο και το ελληνικό Σύνταγμα τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επιχειρήσεις που επί 25 χρόνια έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια αποκτούν τη δυνατότητα να είναι υπεύθυνοι για την ψηφιακή μετάβαση και να γίνονται και ψηφιακοί πάροχοι, κάτι που προηγούμενοι νόμοι το απαγορεύουν. «Είναι σκάνδαλο» τόνισε, «να έχουμε ταύτιση του ψηφιακού παρόχου και του παρόχου περιεχομένου».
Ο αναπληρωτής γραμματέας δεν παρέλειψε να τονίσει πως πρόκειται για την πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που θα εφαρμοστεί μια τόσο ριζοσπαστική τομή στον χώρο του μιντιακού και επικοινωνιακού συστήματος στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία μίλησε σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης, η οποία θα πάρει τη μορφή δημοπρασίας, τονίζοντας ότι μπαίνουν κανόνες ως προς το ποιος μπορεί να είναι καναλάρχης σε αυτή τη χώρα από μηδενική βάση. Στο ερώτημα εάν θα μπορούν να εισέλθουν και νέα κανάλια από το εξωτερικό, ο γενικός γραμματέας απάντησε καταφατικά, αλλά με την προϋπόθεση την κατάθεση στοιχείων σχετικά με το πόθεν έσχες τους και γενικότερα της κατάστασης των τραπεζικών τους υποχρεώσεων. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θα παρεμβαίνει κανείς στο περιεχόμενο εκπομπής τους καθώς υπάρχει ανεξάρτητη αρχή για αυτό, το ΕΣΡ.
Αναφορικά με το ΕΣΡ ο κ. Κρέτσος μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η διαδικασία στελέχωσης του ΕΣΡ με άρτιο τρόπο και συμπλήρωσε ότι, με βάση το αίτημα της Αρχής, η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ πηγαίνει 15 μέρες μετά την αρχική λήξη της (24 Αυγούστου) «καθώς επιθυμία όλων είναι αυτό το νομοθέτημα για τα ΜΜΕ να γίνει όσο πιο λειτουργικό και σύγχρονο». Με βάση τα λεγόμενα του κ Κρέτσου φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας των υπαρχόντων μελών του ΕΣΡ, το οποίο θεωρεί πως έχει πολιτικές βάσεις. Έκανε λόγο για διχογνωμία πάνω στο ζήτημα κάνοντας αναφορά και στην απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που λέει ότι μπορούν να ανανεωθούν οι θητείες των τριών μελών του ΕΣΡ -αντί των τεσσάρων που ισχύει σήμερα- και να υπάρξει προκήρυξη μόνο για τα άλλα τρία μέλη της Αρχής, με τον κ. Κρέτσο να αναφέρει πως η εκλογή μελών του ΕΣΡ αποτελεί ζήτημα της διάσκεψης των προέδρων τονίζοντας ότι το θέμα έγκειται στον Πρόεδρο ή την Πρόεδρο της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου