Οι Γερμανοί φημίζονται για τον γονιδιακό πραγματισμό που ιστορικά χαρακτηρίζει την προσέγγιση με την οποία αγκαλιάζουν την εκάστοτε πραγματικότητα, εθνική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική.
Στην εποχή της βαθιάς, πολυεπίπεδης και σύνθετης κρίσης που διέρχεται σήμερα πρωτίστως η Ευρώπη, η Γερμανία αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς. Από τις δε στρατηγικές επιλογές της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τύχη χωρών όπως της Ελλάδας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να σταθούν μόνες τους στις διεθνείς αγορές, αναζητώντας χρηματοδότηση, αλλά και αυτή ακόμη η ύπαρξη της ίδιας της ευρωζώνης. Με μια πιθανή αποχώρηση του Βερολίνου από το κοινό νόμισμα, να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταστήσει το ευρώ… παρελθόν.
Η Γερμανία, και ειδικότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του ελληνικού προβλήματος. Με σκληρότητα, ενίοτε και απαξιωτικούς έως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα, που φυσικά απέχουν μακράν από τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινής θέασης του μέλλοντος, που παραδοσιακά ξεχώριζαν την Ευρώπη από τα υπόλοιπα εθνικά μορφώματα του πλανήτη.
Ο υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει… κουραστεί να είναι αυστηρός με την Ελλάδα. Συνδέοντας ευθέως την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας, από την πολιτική επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες, στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.
Σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος. Και υποστήριξε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που βάσει του Μνημονίου ΙΙ θα πρέπει να εισπράξει η Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου, θα μπορούσε να… αργήσει. Προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη διεθνή χρηματοδότηση για να καλύψει τις πάγιες, λειτουργικές ανάγκες της για τον Ιούνιο.
Αναφορικά φυσικά με το… πόσο θα καθυστερήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απαντά. Είναι ωστόσο προφανές ότι συνδέει ευθέως τις εξελίξεις με το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Και τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου