Σε τροχιά ρήξης με την Κυβέρνηση οι Έλληνες εφοπλιστές, και δικαίως, αφού η προσφορά τους στην οικονομία όχι μόνο δεν έχει ανταποδοτικότητα, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνονται τελικά λειτουργούν σε βάρος της εμπορικής ναυτιλίας. Δεν έφθανε η ουσιαστική κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, και ο κατακερματισμός των υπηρεσιών του, με το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ακτοφυλακής επιχειρείται ο διαχωρισμός του Λιμενικού Σώματος από τη Ναυτιλία.
Ο εφοπλιστικός κόσμος, όπως είναι φυσικό, είναι αντίθετος σ’ αυτή την εξέλιξη και φρόντισε να το καταστήσει απολύτως σαφές προς τη Κυβέρνηση, δια του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη. Ο πρόεδρος, χωρίς περιστροφές, εξήγησε στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο ότι,το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση.
Απευθυνόμενος σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι «Σήμερα καλούμαστε να στηρίξουμε τη διάλυση ή μη της Ναυτιλίας», συμπληρώνοντας ότι δεν εναντιώνεται σε κανέναν πολιτικό ή υπουργό, και ασφαλώς συναινεί στην ίδρυση της Ακτοφυλακής. Δεν μπορεί όμως, είπε, να συναινέσει στην ένταξη του Λιμενικού στο νέο Σώμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, το Λιμενικό πρέπει να παραμείνει στη Ναυτιλία, προτρέποντας μάλιστα τους βουλευτές να στηρίξουν τη Ναυτιλία γιατί έτσι στηρίζουν την Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο κύριος Βενιάμης προχώρησε αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής έναντι της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. «Για εμάς, τόνισε, ως Έλληνες, πρωτίστως, ως πατριώτες, ως Έλληνες εφοπλιστές- και είμαι υπερήφανος που ηγούμαι της μεγαλύτερης παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου- η Ελλάδα- και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζουν αρκετοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν περάσει από διάφορες κυβερνητικές θέσεις- εάν έχει σε κάτι την πρωτοκαθεδρία, είναι στην ελληνική ναυτιλιακή πολιτική.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. δεν έκρυψε και την πικρία του για τη μεταχείριση του κράτους απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. «Εμείς οι Έλληνες εφοπλιστές είμαστε πατριώτες, τον πλούτο μας και τις ενέργειές μας τις έχουμε κάνει εκτός Ελλάδας, αλλά ζούμε στην Ελλάδα και μεταφέραμε εδώ την τεχνογνωσία μας, τον πλούτο, τις επενδύσεις μας, έχοντας σαν βάση ένα one stopshop Υπουργείο, το οποίο να εξυπηρετεί την ελληνική ναυτιλία. Διαβάζοντας το νομοσχέδιο, καταλαβαίνουμε ότι περισσότερο ασχολείται με το πώς θα διαλύσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, παρά το πώς θα δημιουργήσει Ακτοφυλακή».
Καταπέλτης όμως ήταν ο Πρόεδρος και ως προς τη στελέχωση του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται υπουργείο με καθηγητές, με μόνιμους υπαλλήλους, με συμβούλους και με μετακινήσεις πολιτικών υπαλλήλων από τον ΟΣΕ ή την Ολυμπιακή». Καταλήγοντας ότι το Λιμενικό έχει εμπειρία δεκάδων ετών.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του στο ρόλο και στη συμβολή του ελληνικού εφοπλιστικού κόσμου. «Είναι λάθος να πιστεύουν ότι ο Έλληνας εφοπλιστής ζητάει κάτι. Δεν ζητάει τίποτα. Θέλουμε ένα υπουργείο one stop shop». Και κάλεσε τους πολιτικούς να σκεφθούν ότι πρέπει να απογαλακτισθεί το κράτος από τους οργανισμούς και από τις εταιρείες του δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε χορτάσει με το δημόσιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου