Ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμά ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από τη κρίση και για να περάσει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-0,40% Λούκα Κατσέλη.
Σε ομιλία της ως επίσημη προσκεκλημένη, στο ετήσιο δείπνο «B2B Business», που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο η κ. Κατσέλη προσδιόρισε ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας.
Αναφερόμενη στο τραπεζικό σύστημα τόνισε ότι αντιμετωπίζει τέσσερις σημαντικές προκλήσεις:
- Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015, χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.
- Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς καταθέτες, όπου προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους.
- Την αποτελεσματική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, όπου σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη προσφέρουν σημαντικά προϊόντα ρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες, κυρίως, για εταιρικά δάνεια και δη κοινοπρακτικά και
- Τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπου οι τράπεζες, όπως τόνισε, εφόσον αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα, θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα προτάσσει τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η χρηματοδότηση παραγωγικών αλυσίδων αξίας σε τομείς, όπως η γεωργία, η ναυτιλία, κ.α.
Ανέφερε ακόμη ότι βασική προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η υποβολή προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Juncker Plan) με την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι μια συνεκτική αναπτυξιακή εξωστρεφής στρατηγική για τη χώρα προϋποθέτει τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τη στοχευμένη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τη δημιουργία clusters μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και στρατηγικές συμπράξεις δημόσιου, ιδιωτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα για προώθηση σύνθετων και ολοκληρωμένων επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με κατάλληλα οργανωτικά σχήματα.
Στο δείπνο «B2B Business», που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, παρέστησαν ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα John Kittmer, οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμένος και Βασιλική Θάνου, εκπρόσωποι επιμελητηριακών ενώσεων, καθώς και ανώτατα στελέχη του επιχειρηματικού και επενδυτικού κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου