Ψηφίστηκε λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το βράδυ του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου, από τη Βουλή των Ελλήνων (επί της αρχής και επί των άρθρων) το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, με τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις» - Έντονες οι αντιδράσεις
Τα άρθρα του νομοσχεδίου 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, 21 έως και 43 και 55 (35 εν συνόλω) ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που αιτήθηκε η ΝΔ.
Με διευρυμένη πλειοψηφία - καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι - «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.
Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.
Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).
Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:
Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:
- Η ΝΔ ψήφισε «όχι σε όλα»
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.
- Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43
- Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.
- Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.
- Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43
- Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.
- Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.
Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών
Επίσης, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα (πλην της Ένωσης Κεντρώων, που δήλωσε «παρών») η τροπολογία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 1000 έως και 2000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πλέον των 19.500
«Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα και με πνεύμα συνεννόησης να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο» τόνισε ο υπουργός κ. Παππάς. Για τα μέλη του ΕΣΡ ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι η όποια αντικατάστασή τους, εναπόκειται στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εδώ ανοίγει η δυνατότητα συγκρότησης νέων μελών της Αρχής, υποστήριξε ο κ. Παππάς.
Όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αρχή για την αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και άρα να τοποθετήσει σε αυτό άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης.
Τελικά η κυβέρνηση προχώρησε σε μερική αναδίπλωση για το ζήτημα, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη και περιορίστηκε στην δέσμευση να φέρει νέα βελτιωμένη έκδοση της διάταξης, κίνηση που από πολλούς ερμηνεύεται ώς επίθεση του Μαξίμου κατά της μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Σημειώθηκε επίσης έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, με τον κ. Βενιζέλο να χαρακτηρίζει όψιμο φίλο και συνεργάτη του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να ανταπαντά ότι η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αναγνώρισε τον λάθος δρόμο που την οδήγησε ο νεοφιλελευθερισμός, όπως και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ.
Κόντρα Παππά - Βενιζέλου
Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι μετά τις χθεσινές φιλικές εικόνες με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, μετά τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στη Γαλλία και τον "Ολαντρέου", τη στιγμή που στην προηγούμενη επίσκεψη του Φρ. Ολάντ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας τότε χαιρέτιζε τις διαμαρτυρίες κατά του μνημονίου γεγονός που έκανε τον Γάλλο Πρόεδρο να μην θελήσει τότε να τον συναντήσει, τώρα έχουμε την απόλυτη μεταστροφή. Δήλωσε "χαρούμενος για τη μεταστροφή", ωστόσο είπε ότι η άμεση αυτή μεταστροφή δείχνει πολιτικό κυνισμό, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ψάχνει μια όψιμη διαπραγματευτική γραμμή. Αυτό το νέο αφήγημα είναι ο αγώνας κατά της διαπλοκής; αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η μεταστροφή έχει ανάγκη από εξωραϊσμούς δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εντάσσεται σε αυτά τα προσχήματα. Κάνοντας αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη και "στο κακό που έκανε στην εικόνα της χώρας με τους χειρισμούς του", ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το τοπίο των ΜΜΕ διαμορφώθηκε το ’89 στην Ελλάδα με την καθοριστική συμβολή του Συνασπισμού. Αφού διατηρείτε τις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο, αποδέχεστε ότι είναι σαφές το θεσμικό πλαίσιο, είπε προς τον υπουργό Επικρατείας.
Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΕΣΡ για τις άδειες, δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, χωρίς καμία υπόνοια διαπλοκής. Για τα θέματα των συντάξεων, είπε ότι "τα προηγούμενα χρόνια οι συντάξεις περικόπησαν περί των 15 δισ. ευρώ, η κριτική πρέπει να είναι πιο μετριοπαθής". Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός την έχει φέρει σε αδιέξοδο, το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα είναι το αντιπαράδειγμα, είπε προς τον κ. Βενιζέλο.
Ανταπαντώντας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εν μέσω αναταραχής στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι "τώρα είστε λάτρεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν οπαδός της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής Αριστεράς". Μην έχετε αυταπάτες, είπε προς τον κ. Παππά, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη είναι διακρατικοί, συμφερόντων. "Ο κ. Ολάντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, και εδώ σας είπε να τηρήσετε τα συμφωνηθέντα, ενώ στο περιβόητο ζήτημα του χρέους δεν μίλησε για αναδιάρθρωση ούτε για κουρέματα". Δεσμευτείτε τουλάχιστον για τα περιφερειακά μέσα, είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου