Συνέντευξη στην εφημερίδα μας ΥΕLLOW JOURNAL" και στον δημοσιογράφο Τσιριγώτη Γιάννη, τον φίλο του,
παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναπτύσσοντας τις
θέσεις του για το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων, την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά
και την προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά, με φόντο την
προσπάθεια να βγει η.........
Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχει προκαλέσει σε πολλούς την εντύπωση ότι το κόμμα σας έκανε στροφή 180 μοιρών υπέρ μιας πολιτικής που μέχρι πρόσφατα αποδοκίμαζε έντονα. Ποιο ήταν το πολιτικό κριτήριο που έκρινε τη συμμετοχή σας και ποιές οι «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. σε αυτή την κυβέρνηση;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γεγονότα που προκάλεσαν την πολιτική περιδίνηση μετά την 27η Οκτωβρίου και τους ατυχείς χειρισμούς στο θέμα του δημοψηφίσματος, δεν άφηναν εξ’ ανάγκης περιθώρια στη Νέα Δημοκρατία για οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο για μια υπεύθυνη εθνική στάση απέναντι στον τόπο και την ελληνική κοινωνία.
Δεν είναι αλήθεια ότι επιδοκιμάζουμε τώρα μια πολιτική που τότε αποδοκιμάζαμε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε και να εργαζόμαστε για την αλλαγή της πολιτικής που έχει οδηγήσει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία σε δραματικό αδιέξοδο. Και θα την αλλάξουμε αυτή την πολιτική, πάντα με την εντολή του ελληνικού λαού.
Στη βάση λοιπόν αυτή, με αίσθημα ευθύνης δέχθηκα να συμβάλλω στην υλοποίηση των συγκεκριμένων στόχων, που τέθηκαν για αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση.
Ο προσδιορισμός του ορίζοντα και του έργου της κυβέρνησης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνο κόμμα, καθορίζει τη στάση της απέναντι σε όλα εκείνα τα ζητήματα, που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση, αποτελούν και τη στάση ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξατε εξαρχής οπαδός της πολιτικής συναίνεσης, γεγονός που ορισμένοι θεωρούν ότι σας φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με τον Αντώνη Σαμαρά. Θεωρείτε ότι η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που επιτεύχθηκε σήμερα μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για κάτι ανάλογο μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν είναι αυτοδύναμη;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κόσμος γνωρίζει ότι υπήρξα σε όλη μου τη διαδρομή συνεπής υποστηρικτής της συναίνεσης, της εθνικής συνεννόησης, της συνεργασίας και του πολιτικού πολιτισμού.
Η Παράταξη στην οποία ανήκω τις ίδιες αξίες πρεσβεύει διαχρονικά. Τα όσα, λοιπόν, γράφονται και ακούγονται αυτές τις ημέρες είναι εκ του πονηρού και μόνο.
Αναλογισθείτε πόσος χρόνος χάθηκε, ιδιαίτερα όμως τα δύο τελευταία χρόνια, της μνημονιακής εποχής, για πράγματα που θα ήταν πολύ διαφορετικά αν, αντί για πολιτική κουζίνα, κυριαρχούσε πολιτική ουσία, μέσα από τη συνεννόηση και την πράξη.
Και αναλογιστείτε τώρα πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν τη διετία που πέρασε ο τότε πρωθυπουργός είχε επιδείξει ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η κυβέρνηση σήμερα καλείται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό και τις επιπτώσεις του.
Η Νέα Δημοκρατία, πέρα από την αυτονόητη επιδίωξή της να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα έχει ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη τη δυνατότητα να διαμορφώσει το νέο πολιτικό περιβάλλον που θα εγκαινιάσει τη νέα Μεταπολίτευση. Και θα το διαμορφώσει απολύτως απαλλαγμένη από μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως άλλωστε επιβάλλει η ιστορική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πώς απαντάτε; Είστε συμπολίτευση ή αντιπολίτευση; Και πώς θα χαρακτηρίζατε τη δική σας προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος έχει τη δική του άποψη και στέλνει το δικό του μήνυμα στο κομμάτι του κόμματός του που δεν βλέπει με καλό μάτι την κυβέρνηση. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι πως αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει μια σημαντικότατη αποστολή, αν και είναι προσδιορισμένη στο χρονικό της βίο. Έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, δεν είναι ασφαλώς κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΛΑ.Ο.Σ. Είναι, ωστόσο, μια κυβέρνηση που εμπνέει προσδοκία.
Καλούμαστε, λοιπόν, όλοι με υπεύθυνο τρόπο να συμβάλουμε, χωρίς προσκόμματα και δεύτερες σκέψεις, για το καλό της χώρας και μόνο.
Από την άλλη όμως, η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση και υπεύθυνο κόμμα, καθορίζει τη στάση της απέναντι σε όλα εκείνα τα ζητήματα που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ειδικού χαρακτήρα της.
Σε ό,τι αφορά τη δική μου σχέση με τον πρωθυπουργό, για την οποία ρωτάτε, είναι εξαιρετική και ουσιαστική. Στηρίζω συνειδητά τον κ. Παπαδήμο στην αποστολή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο συμβολισμός της συμμετοχής της ΝΔ με τους δύο αντιπροέδρους σε κορυφαία υπουργεία είναι σαφής για τη στήριξη που παρέχετε στην κυβέρνηση, αρκετοί όμως έχουν μείνει με την απορία γιατί έπρεπε να παραιτηθείτε από βουλευτής για να λάβετε μέρος…
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από τους συμβολισμούς, η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση είναι ουσιαστική και έχει πολιτική εξήγηση. Έχουμε αναλάβει δύο πολύ σημαντικά υπουργεία και συμμετέχουμε σε άλλα δύο, που καλύπτουν ευαίσθητους τομείς, εθνικού χαρακτήρα.
Διαχειριζόμαστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης κρίσιμα θέματα.
Η παραίτησή μου ήταν μια συνειδητή επιλογή, καθώς η συμμετοχή εν ενεργεία βουλευτή θα αφαιρούσε στη Νέα Δημοκρατία το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κράτος, πέρα και μετά από την κρίση, έχει συνέχεια την οποία διασφαλίζουν οι θεσμοί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο ισχυρότερος κρίκος του εθνικού μας συστήματος. Η οικονομική κρίση βαραίνει και πάνω τους. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε υψηλό το φρόνημα και το ηθικό τους, την επιχειρησιακή ετοιμότητα, τις σύγχρονες υποδομές τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι για σας βασικός παράγων για να συνεχίσετε να μετέχετε στην κυβέρνηση; Πόσο μπορούν να αργήσουν οι εκλογές και γιατί, κατά την άποψή σας, πρέπει να πάμε σε πρόωρες κάλπες;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχει προσδιορισθεί χρονικά ο βίος της παρούσας κυβέρνησης, από τις διαδικασίες που προβλέπονται και με βάση τους στόχους που πρέπει να υλοποιήσει.
Υπό το πρίσμα αυτό, αν υπάρξει χρονική απόκλιση, θα είναι πολύ μικρή, με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν μόλις ολοκληρωθεί ο σκοπός της.
Η πολιτική είναι ένας χώρος που συχνά προλαμβάνεται από τις εξελίξεις και τις ανάγκες μιας χώρας, ενός έθνους. Η μόνη σταθερή είναι η λαϊκή κυριαρχία, που εκφράζεται μέσα από τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την απαξίωση του πολιτικού σκηνικού και για το τέλος της Μεταπολίτευσης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κρίση θα σαρώσει τα κόμματα. Πώς βλέπετε τη Ν.Δ. μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εξετάσουμε κάποιες πρωτοβουλίες που επιχειρήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται σήμερα, παραμονές εκλογών, να υπάρχουν «σαρωτικές αλλαγές» στο πολιτικό σύστημα.
Η λύση, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στα κόμματα και η αλλαγή των θεσμών. Να είστε βέβαιος, ότι η ανθρωπογεωγραφία του νέου Κοινοβουλίου, σε επίπεδο βουλευτών, δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Πρέπει όμως να αλλάξουν και οι θεσμοί. Να ανοίξει ο δρόμος σε πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά, χωρίς υποχρεωτικά να προέρχονται από κομματικούς σωλήνες. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να καταστήσουμε το σύστημά μας λιγότερο πρωθυπουργοκεντρικό.
Να μειώσουμε το εκλογικό μέτρο για ανεξάρτητες ατομικές υποψηφιότητες, όχι για τα κόμματα.
Να μειώσουμε τον αριθμό των βουλευτών από 300 σε 200.
Να δημιουργήσουμε Γερουσία, όπου θα εκλέγονται, κυρίως, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματικών οργανώσεων, με ανοιχτά ψηφοδέλτια και χωρίς περιορισμούς.
Αν σε αυτά προστεθεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε καθολική απευθείας εκλογή από το λαό, τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά.
Χρειάζονται βέβαια και άλλες αλλαγές, που ως Πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σας υπενθυμίζω ότι προτείναμε, όπως η δημιουργία «Συνταγματικού Δικαστηρίου», που σήμερα καθίσταται πιο αναγκαίο παρά ποτέ, λόγω και της επικείμενης αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας και του εξ αντικειμένου περιορισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πράγματι αντιμαχόμενες δυνάμεις μέσα στο κόμμα σας; Εσείς αισθάνεστε ότι δεν έχετε περιθώρια συνεννόησης με κάποιους; Και ποια είναι η γνώμη σας για τις ομάδες των «πέντε» που εσχάτως σχηματίζονται εντός του κόμματός σας;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν αντιμετώπισα στην πολιτική μου διαδρομή την αντιπαράθεση ιδεών, ως πεδίο αντιμαχόμενων δυνάμεων.
Οι διαφορετικές απόψεις είναι δείγμα υγείας σε ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό, όπως είναι το κόμμα, και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδεικνύονται άνθρωποι, αξίες και ιδέες.
Η συνεννόηση προϋποθέτει την κατανόηση και η πολιτική μου κουλτούρα έχει καταγραφεί τα χρόνια που βρίσκομαι σε θέσεις ευθύνης, που η ίδια η κοινωνία μου ανέθεσε. Αισθάνομαι πάντα ότι ενώνω και δεν διχάζω, ότι γεφυρώνω και δεν χωρίζω. Η μεγάλη αυτή δημοκρατική φιλελεύθερη παράταξη έχει ανεξάντλητα περιθώρια συνεννόησης, εντός και εκτός τειχών.
Όσο για την αναφορά που κάνετε σε ομάδες, θα σας πω ότι η Ιστορία έχει αποδείξει ότι ποτέ οι μικρές ομάδες μέσα στα μεγάλα κόμματα δεν έπαιξαν στον… τελικό. Η κοινωνική μας βάση ζητεί ενότητα και είναι υποχρέωση όλων μας, πολιτική και ηθική, να υπηρετούμε την ενότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της Παράταξής μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορεί να αλλάξει στον τόπο, δεδομένων των δραματικών συνθηκών, με την επικράτηση της Ν.Δ.; Έχετε δυνατότητα αλλαγής πολιτικής ή απλώς θα δούμε για άλλη μια φορά να διαψεύδονται προεκλογικές προσδοκίες, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στη Μεταπολίτευση;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με τη νέα ηγεσία της ξεκάθαρο λόγο από την πρώτη στιγμή. Η στάση που κράτησε στην αρχή μπορεί ενδεχομένως να προκάλεσε προβληματισμό και καχυποψία, αποδείχθηκε, όμως, στη συνέχεια, ότι ως προς τα σημεία διαφοροποίησής της όχι απλώς επιβεβαιώθηκε, αλλά δικαιώθηκε. Διότι, καταδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο Μνημόνιο δεν θα οδηγούσε πουθενά και είναι ακριβώς αυτό που μας έφερε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Αυτό πλέον το ομολογούν και οι τότε υποστηρικτές του.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπό την παρούσα συγκυρία και με τα πλέον δυσμενή δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη χρονική στιγμή, τα διαπραγματευτικά περιθώρια σε πολλά από αυτά που διακήρυξε η Νέα Δημοκρατία – και που ποτέ δεν απέστη από αυτά – έχουν δραματικά περιορισθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε παύση της δικής μας προσπάθειας ούτε αναίρεση των θέσεών μας.
Είναι υποχρέωσή μας η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, για να αντιμετωπισθεί με ρεαλιστικό τρόπο η συγκυρία. Χρειάζονται αλήθεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμός για να φύγουμε προ τα εμπρός. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας.
Ο λαός στηρίζεται πλέον περισσότερο στο δικό μας ρόλο και νιώθει πιο σίγουρος με τη συμμετοχή μας και τη συμβολή μας στην κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αυτό θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο προαναγγέλλοντας μία σημαντική εκλογική νίκη που θα εγκαινιάσει την εποχή της νέας μεταπολίτευσης.
Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχει προκαλέσει σε πολλούς την εντύπωση ότι το κόμμα σας έκανε στροφή 180 μοιρών υπέρ μιας πολιτικής που μέχρι πρόσφατα αποδοκίμαζε έντονα. Ποιο ήταν το πολιτικό κριτήριο που έκρινε τη συμμετοχή σας και ποιές οι «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. σε αυτή την κυβέρνηση;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γεγονότα που προκάλεσαν την πολιτική περιδίνηση μετά την 27η Οκτωβρίου και τους ατυχείς χειρισμούς στο θέμα του δημοψηφίσματος, δεν άφηναν εξ’ ανάγκης περιθώρια στη Νέα Δημοκρατία για οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο για μια υπεύθυνη εθνική στάση απέναντι στον τόπο και την ελληνική κοινωνία.
Δεν είναι αλήθεια ότι επιδοκιμάζουμε τώρα μια πολιτική που τότε αποδοκιμάζαμε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε και να εργαζόμαστε για την αλλαγή της πολιτικής που έχει οδηγήσει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία σε δραματικό αδιέξοδο. Και θα την αλλάξουμε αυτή την πολιτική, πάντα με την εντολή του ελληνικού λαού.
Στη βάση λοιπόν αυτή, με αίσθημα ευθύνης δέχθηκα να συμβάλλω στην υλοποίηση των συγκεκριμένων στόχων, που τέθηκαν για αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση.
Ο προσδιορισμός του ορίζοντα και του έργου της κυβέρνησης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνο κόμμα, καθορίζει τη στάση της απέναντι σε όλα εκείνα τα ζητήματα, που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση, αποτελούν και τη στάση ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξατε εξαρχής οπαδός της πολιτικής συναίνεσης, γεγονός που ορισμένοι θεωρούν ότι σας φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με τον Αντώνη Σαμαρά. Θεωρείτε ότι η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που επιτεύχθηκε σήμερα μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για κάτι ανάλογο μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν είναι αυτοδύναμη;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κόσμος γνωρίζει ότι υπήρξα σε όλη μου τη διαδρομή συνεπής υποστηρικτής της συναίνεσης, της εθνικής συνεννόησης, της συνεργασίας και του πολιτικού πολιτισμού.
Η Παράταξη στην οποία ανήκω τις ίδιες αξίες πρεσβεύει διαχρονικά. Τα όσα, λοιπόν, γράφονται και ακούγονται αυτές τις ημέρες είναι εκ του πονηρού και μόνο.
Αναλογισθείτε πόσος χρόνος χάθηκε, ιδιαίτερα όμως τα δύο τελευταία χρόνια, της μνημονιακής εποχής, για πράγματα που θα ήταν πολύ διαφορετικά αν, αντί για πολιτική κουζίνα, κυριαρχούσε πολιτική ουσία, μέσα από τη συνεννόηση και την πράξη.
Και αναλογιστείτε τώρα πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν τη διετία που πέρασε ο τότε πρωθυπουργός είχε επιδείξει ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η κυβέρνηση σήμερα καλείται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό και τις επιπτώσεις του.
Η Νέα Δημοκρατία, πέρα από την αυτονόητη επιδίωξή της να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα έχει ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη τη δυνατότητα να διαμορφώσει το νέο πολιτικό περιβάλλον που θα εγκαινιάσει τη νέα Μεταπολίτευση. Και θα το διαμορφώσει απολύτως απαλλαγμένη από μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως άλλωστε επιβάλλει η ιστορική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πώς απαντάτε; Είστε συμπολίτευση ή αντιπολίτευση; Και πώς θα χαρακτηρίζατε τη δική σας προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος έχει τη δική του άποψη και στέλνει το δικό του μήνυμα στο κομμάτι του κόμματός του που δεν βλέπει με καλό μάτι την κυβέρνηση. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι πως αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει μια σημαντικότατη αποστολή, αν και είναι προσδιορισμένη στο χρονικό της βίο. Έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, δεν είναι ασφαλώς κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΛΑ.Ο.Σ. Είναι, ωστόσο, μια κυβέρνηση που εμπνέει προσδοκία.
Καλούμαστε, λοιπόν, όλοι με υπεύθυνο τρόπο να συμβάλουμε, χωρίς προσκόμματα και δεύτερες σκέψεις, για το καλό της χώρας και μόνο.
Από την άλλη όμως, η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση και υπεύθυνο κόμμα, καθορίζει τη στάση της απέναντι σε όλα εκείνα τα ζητήματα που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ειδικού χαρακτήρα της.
Σε ό,τι αφορά τη δική μου σχέση με τον πρωθυπουργό, για την οποία ρωτάτε, είναι εξαιρετική και ουσιαστική. Στηρίζω συνειδητά τον κ. Παπαδήμο στην αποστολή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο συμβολισμός της συμμετοχής της ΝΔ με τους δύο αντιπροέδρους σε κορυφαία υπουργεία είναι σαφής για τη στήριξη που παρέχετε στην κυβέρνηση, αρκετοί όμως έχουν μείνει με την απορία γιατί έπρεπε να παραιτηθείτε από βουλευτής για να λάβετε μέρος…
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα από τους συμβολισμούς, η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση είναι ουσιαστική και έχει πολιτική εξήγηση. Έχουμε αναλάβει δύο πολύ σημαντικά υπουργεία και συμμετέχουμε σε άλλα δύο, που καλύπτουν ευαίσθητους τομείς, εθνικού χαρακτήρα.
Διαχειριζόμαστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης κρίσιμα θέματα.
Η παραίτησή μου ήταν μια συνειδητή επιλογή, καθώς η συμμετοχή εν ενεργεία βουλευτή θα αφαιρούσε στη Νέα Δημοκρατία το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κράτος, πέρα και μετά από την κρίση, έχει συνέχεια την οποία διασφαλίζουν οι θεσμοί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο ισχυρότερος κρίκος του εθνικού μας συστήματος. Η οικονομική κρίση βαραίνει και πάνω τους. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε υψηλό το φρόνημα και το ηθικό τους, την επιχειρησιακή ετοιμότητα, τις σύγχρονες υποδομές τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι για σας βασικός παράγων για να συνεχίσετε να μετέχετε στην κυβέρνηση; Πόσο μπορούν να αργήσουν οι εκλογές και γιατί, κατά την άποψή σας, πρέπει να πάμε σε πρόωρες κάλπες;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχει προσδιορισθεί χρονικά ο βίος της παρούσας κυβέρνησης, από τις διαδικασίες που προβλέπονται και με βάση τους στόχους που πρέπει να υλοποιήσει.
Υπό το πρίσμα αυτό, αν υπάρξει χρονική απόκλιση, θα είναι πολύ μικρή, με δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν μόλις ολοκληρωθεί ο σκοπός της.
Η πολιτική είναι ένας χώρος που συχνά προλαμβάνεται από τις εξελίξεις και τις ανάγκες μιας χώρας, ενός έθνους. Η μόνη σταθερή είναι η λαϊκή κυριαρχία, που εκφράζεται μέσα από τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την απαξίωση του πολιτικού σκηνικού και για το τέλος της Μεταπολίτευσης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κρίση θα σαρώσει τα κόμματα. Πώς βλέπετε τη Ν.Δ. μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν εξετάσουμε κάποιες πρωτοβουλίες που επιχειρήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται σήμερα, παραμονές εκλογών, να υπάρχουν «σαρωτικές αλλαγές» στο πολιτικό σύστημα.
Η λύση, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στα κόμματα και η αλλαγή των θεσμών. Να είστε βέβαιος, ότι η ανθρωπογεωγραφία του νέου Κοινοβουλίου, σε επίπεδο βουλευτών, δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Πρέπει όμως να αλλάξουν και οι θεσμοί. Να ανοίξει ο δρόμος σε πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά, χωρίς υποχρεωτικά να προέρχονται από κομματικούς σωλήνες. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να καταστήσουμε το σύστημά μας λιγότερο πρωθυπουργοκεντρικό.
Να μειώσουμε το εκλογικό μέτρο για ανεξάρτητες ατομικές υποψηφιότητες, όχι για τα κόμματα.
Να μειώσουμε τον αριθμό των βουλευτών από 300 σε 200.
Να δημιουργήσουμε Γερουσία, όπου θα εκλέγονται, κυρίως, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματικών οργανώσεων, με ανοιχτά ψηφοδέλτια και χωρίς περιορισμούς.
Αν σε αυτά προστεθεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε καθολική απευθείας εκλογή από το λαό, τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά.
Χρειάζονται βέβαια και άλλες αλλαγές, που ως Πρόεδρος της Συνταγματικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σας υπενθυμίζω ότι προτείναμε, όπως η δημιουργία «Συνταγματικού Δικαστηρίου», που σήμερα καθίσταται πιο αναγκαίο παρά ποτέ, λόγω και της επικείμενης αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας και του εξ αντικειμένου περιορισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πράγματι αντιμαχόμενες δυνάμεις μέσα στο κόμμα σας; Εσείς αισθάνεστε ότι δεν έχετε περιθώρια συνεννόησης με κάποιους; Και ποια είναι η γνώμη σας για τις ομάδες των «πέντε» που εσχάτως σχηματίζονται εντός του κόμματός σας;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν αντιμετώπισα στην πολιτική μου διαδρομή την αντιπαράθεση ιδεών, ως πεδίο αντιμαχόμενων δυνάμεων.
Οι διαφορετικές απόψεις είναι δείγμα υγείας σε ένα ζωντανό πολιτικό οργανισμό, όπως είναι το κόμμα, και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδεικνύονται άνθρωποι, αξίες και ιδέες.
Η συνεννόηση προϋποθέτει την κατανόηση και η πολιτική μου κουλτούρα έχει καταγραφεί τα χρόνια που βρίσκομαι σε θέσεις ευθύνης, που η ίδια η κοινωνία μου ανέθεσε. Αισθάνομαι πάντα ότι ενώνω και δεν διχάζω, ότι γεφυρώνω και δεν χωρίζω. Η μεγάλη αυτή δημοκρατική φιλελεύθερη παράταξη έχει ανεξάντλητα περιθώρια συνεννόησης, εντός και εκτός τειχών.
Όσο για την αναφορά που κάνετε σε ομάδες, θα σας πω ότι η Ιστορία έχει αποδείξει ότι ποτέ οι μικρές ομάδες μέσα στα μεγάλα κόμματα δεν έπαιξαν στον… τελικό. Η κοινωνική μας βάση ζητεί ενότητα και είναι υποχρέωση όλων μας, πολιτική και ηθική, να υπηρετούμε την ενότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της Παράταξής μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορεί να αλλάξει στον τόπο, δεδομένων των δραματικών συνθηκών, με την επικράτηση της Ν.Δ.; Έχετε δυνατότητα αλλαγής πολιτικής ή απλώς θα δούμε για άλλη μια φορά να διαψεύδονται προεκλογικές προσδοκίες, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στη Μεταπολίτευση;
Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με τη νέα ηγεσία της ξεκάθαρο λόγο από την πρώτη στιγμή. Η στάση που κράτησε στην αρχή μπορεί ενδεχομένως να προκάλεσε προβληματισμό και καχυποψία, αποδείχθηκε, όμως, στη συνέχεια, ότι ως προς τα σημεία διαφοροποίησής της όχι απλώς επιβεβαιώθηκε, αλλά δικαιώθηκε. Διότι, καταδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο Μνημόνιο δεν θα οδηγούσε πουθενά και είναι ακριβώς αυτό που μας έφερε σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Αυτό πλέον το ομολογούν και οι τότε υποστηρικτές του.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι υπό την παρούσα συγκυρία και με τα πλέον δυσμενή δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη χρονική στιγμή, τα διαπραγματευτικά περιθώρια σε πολλά από αυτά που διακήρυξε η Νέα Δημοκρατία – και που ποτέ δεν απέστη από αυτά – έχουν δραματικά περιορισθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε παύση της δικής μας προσπάθειας ούτε αναίρεση των θέσεών μας.
Είναι υποχρέωσή μας η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, για να αντιμετωπισθεί με ρεαλιστικό τρόπο η συγκυρία. Χρειάζονται αλήθεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμός για να φύγουμε προ τα εμπρός. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας.
Ο λαός στηρίζεται πλέον περισσότερο στο δικό μας ρόλο και νιώθει πιο σίγουρος με τη συμμετοχή μας και τη συμβολή μας στην κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αυτό θα ενισχύεται ακόμη περισσότερο προαναγγέλλοντας μία σημαντική εκλογική νίκη που θα εγκαινιάσει την εποχή της νέας μεταπολίτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου