Οι διεθνείς παρεμβάσεις, τα σχόλια, οι εκτιμήσεις και οι προτροπές για τις εκλογές της 6ης Μαϊου, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και πρωτοφανή επιμονή από την πλευρά των πρωταγωνιστών.
Είναι ίσως πιθανότατα η πρώτη καταγεγραμμένη διεθνής εμπειρία στις σύγχρονες αστικές Δημοκρατίες, όπου οι εκλογές μιας χώρας ξεπερνούν, όχι απλά και μόνο τα γεωγραφικά σύνορά της, αλλά ευρύτερα το εκλογικό σώμα που έχει δικαίωμα να ψηφίσει.
Το Μνημόνιο στο οποίο καταδίκασε την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ως η «ύστατη πλάνη», προκειμένου να δικαιολογούν οι εκπρόσωποι ή οι… προϊστάμενοι των δανειστών την ωμότητα της παρέμβασής τους, μέσω της οποίας προσπαθούν να καθοδηγήσουν την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. Με μόνιμη πλέον την επωδό της «επικινδυνότητας» για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και το μέλλον του τόπου.
Τελευταίο, αλλά εξόχως χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έκθεση της «Goldman Sachs», μιας… σκιάς από τα παλιά, αν θυμηθούμε τη διαρκή κατηγορία για το πώς η Ελλάδα «πείραξε» τα στοιχεία με τα οποία εξασφάλισε την ένταξή της στην ευρωζώνη, πριν από μια δεκαετία.
Ο αμερικανικός κολοσσός λοιπόν, με παρέμβαση και… ρόλο σε όλες τις μεγάλες κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια, με κορυφαία στιγμή την κατάρρευση της «Lehman Brothers», τον Οκτώβριο του 2008, θεωρεί με έκθεσή της, απίθανη μια ριζική αλλαγή στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου, προβλέποντας ότι δεν θα αναδυθούν τελικά «ασταθείς» πολιτικές δυνάμεις.
Οι αναλυτές της «Goldman Sachs» μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, θα προωθήσει μια νέα συγκυβέρνηση.
Με την τάση των διεθνών παραγόντων να παρεμβαίνουν στη χώρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα χρειαστούμε… exit poll για να μάθουμε εγκαίρως το αποτέλεσμα της κάλπης. Θα μας το έχουν… μαρτυρήσει οι ίδιοι.